
како да сложите вино и сирење
И сирењето и виното, со нивните вековни традиции, се природни производи кои често се конзумираат заедно. Како по правило, колку е побело и посвежо сирењето – толку покрсто и поовошно виното треба да биде. Големата предност на овој сојуз е што сирењето и виното се храна во која може да се ужива во нивната „сурова“ состојба, со мала или никаква подготовка, што ги прави идеален избор за брзи закуски.
Не постојат строги и строги правила за тоа кое вино треба да се избере за придружба на одредено сирење, бидејќи најдобриот избор речиси секогаш се заснова на индивидуалните вкусови. Сепак, можеме да ви ги понудиме следниве принципи:
Мазното, масно сирење може многу добро да оди со слично мазно, малку мрсно вино.
Слаткото вино е многу добро во контраст со сирење со висока киселост.
Белите вина одат подобро со многу сирења отколку со црвените.
Не сите црвени вина се совпаѓаат со сирење. Најпрепорачливи се овошните, светло црвени вина.
Сувите, свежи црвени вина се идеално прилагодени на меките сирења, особено на козјото.
Виното со добра киселост може да се надополни со многу солени сирења.
Сирењата може да се комбинираат со пиво или јаболковина.
Пробајте регионална комбинација, сирење и вино од истиот регион.