
Млекото е течност со бела боја, со специфичен мирис и вкус, што го излачува млечната жлезда после партусот (породувањето) на женското од цицачите, а служи за хранење на подмладокот.
Под млеко во потесна смисла на зборот се подразбира неизменет секрет на млечната жлезда, што се добива со постојано и непрекинато молзење на здрави, нормално хранети и редовно молзени крави најмалку 15 дена пред и 8 дена после телењето, млеко во кое нема ништо додадено, ниту одземено.
Основањето на мала компанија за производство на
сирење може да биде предизвикувачки потфат. Во
прилог се наведени неколку чекори и совети кои ќе
Ве водат низ процесот:
се прави на локалниот
пазар за да се разбере побарувачката за сирење. На
ваков начин се идентификуваат вашите потенцијални конкуренти, нивните производи, цени и таргет
купувачи.
Направете детален бизнис план, во кој
ќе се дефинираат вашите компаниски цели, таргет
пазарот, опсегот на производи, производствениот
процес, …
: Регистрирајте ја својата компанија за производство на сирење како правно тело и
добијте ги сите потребни дозволи за работа во
прехранбена индустрија. Истите може да вклучуваат…
:Изберете соодветна локација
за вашиот производство погон. Осигурајте дека
истиот е во согласност со сите барања за здравје и
безбедност на храна и дека има доволно
оперативен простор за производствената опрема и
складирање на материјали …
Инвестирајте во високо квалитетна опрема за производство на сирење, како
кади, преси, пастеризатор и комори за зреење на
сирењето. Добавете првокласни состојки, како
млеко и стартер култури, за да осигурате најдобар
квалитет на вашиот производ.
Развијте
различни рецептури за производство на сирење кои
се во согласност со очекувањата на таргетираниот
пазар. Експериментирајте со различни вкусови и
комбинации, за да понудите различни производи.
procject by erasmus + choose a cheese